Toplodolski vodopadi – donji Pilj, mali i veliki Čungulj

Toplodolski vodopadi – donji Pilj, mali i veliki Čungulj

Juče sam izveo planinarsku akciju od sela Topi Do na Staroj planini do vodopada Donji Pilj, Mali Čungulj i Veliki Čungulj. Ukupno sam ispešačio 22,5 km.
S obzirom da sam prethodnog dana radio, i danju i uveče, te da sam na planinu krenuo nešto pre 5 ujutru, spojio sam 40 sati bez sna, a to se ni najmanje nije osećalo u tempu i organizaciji akcije. Iz Niša je pošlo 3 planinara, da bi nam se kod pojate između Pilja i Čungulja pridružila ekipa od 4 planinara iz Beograda i Knina, dok su dvojica iz niške ekipe odustala. Iskusna ekipa je potom krenula dalje. Obišli smo delimično zaleđeni Donji Piljski vodopad (N 43° 19′ 46.43″ – E 22° 43′ 19.25″ – 1140 mnv – visina 64m), Mali Čunguljski vodopad (N 43° 22′ 04.65″ – E 22° 43′ 46.76″ – 1035 m) i Veliki Čunguljski vodopad (N 43° 22′ 16.90″ – E 22° 43′ 52.90″ – 1150 mnv, visok 40m). Tura nije bila ekstremno teška jer smo imali povoljne vremenske uslove uz vrlo malo snega uz slab vetar, ali smo planinske brze i ledene reke morali da prelazimo nekoliko puta u oba pravca, što neiskusnim planinarima može da bude ogromna prepreka. To se pokazalo kao tačno i pri odustajanju dvojice niških planinara. Na kraju ture imali smo priliku da ponovo osetimo gostoljubivost i humanost meštana Toplog Dola, najautentičnijeg staroplaninskog sela, jer su nas svratili na ručak uvidevši da nismo mogli da kupimo ništa za jelo jer je seoska prodavnica zatvorena. Već je pao mrak, sneg je počeo da pada “bez pardona”, od seljaka kupujemo ovčiji sir, džak krompira – poslastice ovog kraja i obećavamo da ćemo se ovom kraju, kao i do sada, vratiti što skorije.

Mapa rute:

Upotreba fotografija je najstrože zabranjena bez pismenog odbrenja autora. Svaka zloupotreba autorskih prava prestavlja krivično delo.
www.500px.com/pavlerandjelovic


1 thought on “Toplodolski vodopadi – donji Pilj, mali i veliki Čungulj”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.