Beč

Beč

Grad muzike, grad snova, grad sa više od 400.000 ljudi sa prostora bivše Jugoslavije, ili jednostavno – Beč. Deseti po veličini grad u Evropskoj uniji. Leži na Dunavu u najistočnijem delu Austrije nedaleko od granice sa Slovačkom, Mađarskom i Češkom, na raskršću putnih pravaca sever-jug, povezujući Baltik sa Jadranom, i zapad-istok, povezujući zapadnu Evropu sa Balkanom i dalje Azijom.

Istorija Beča počinje pre oko 4 milenijuma čime se područje grada svrstava među najstarije ljudske naseobine na svetu. Beč je tako jedna od najstarijih metropola u ‘srcu’ Evrope, carski grad i mesto ukrštanja raznih kultura i uticaja, grad koji je vekovima imao vodeću ulogu u kreiranju političke scene Evrope i ovog dela sveta. Bio je sedište imperatora Svetog rimskog carstva, glavni grad Austrijskog carstva te Austrougarske monarhije kada je i dostigao svoj vrhunac krajem 19. veka i sa oko dva miliona stanovnika predstavljao četvrti grad po veličini na svetu (posle Londona, Pariza i Njujorka), kulturno središte, rečnu luku, industrijski i trgovački centar povezan sa češkim, mađarskim i južnoslovenskim zemljama.

Grad je, između ostalog, i jedno od najomiljenijih evropskih odredišta turista iz čitavog sveta ali i imigranata koji čine, posebno poslednjih godina, veliki udeo u broju gradskog stanovništva. Grad godišnje posete milioni turista najviše zahvaljujući mnogobrojnim kulturno-istorijskim spomenicima, palatama i raznovrsnoj kulturnoj ponudi. Beč nosi i epitet muzičke prestonice sveta u kojoj su živeli i stvarali kompozitori kao što je Mocart ili Betoven i jednog od najznačajnijih kulturnih centara starog kontinenta.

Na osnovu studije konsultantske firme za ljudske resurse Mercer o kvalitetu života u svetskim metropolama Beč je 2015. (kao i niz godina unazad) proglašen najboljim gradom za život na svetu.

Kako doći i čime se kretati?

Do autobuske stanice Ertberg došao sam iz Budimpešte. Prevoznik je bila kompanija Flix Bus, koja je sve popularnija među putnicima zbog dobrih i udobnih autobusa i vrlo pristupačnih cena. Za manje od sat vremena stigao sam od jedne do druge metropole. Beč ima odlično rešen transportni sistem, pa je lako stići gde god je potrebno. Mreža U-bahn, S-bahn, tramvaja i autobusa je izuzetno razvijena i jedna je od najboljih u Evropi. Preporuka za turiste je svakako uzimanje karte za 24, 48 ili 72 sata. U okviru tog vremena moguće je promeniti neograničen broj prevoznik sredstava. Bio sam smešten u Do Step In hotelu koji se nalazi pedesetak metara od železničke stanice Beč-zapad (Wien Westbahnhof), i odatle sam koristio najčešće metro liniju U3 (narandžasta) za odlazak do centra grada ili do nekih gradskih znamenitosti.

Plan obilaska

Većina planiranih znamenitosti  nalazi se u okviru centra grada  (Innere Stadt), i lako su dostupne bilo kojom linijom metro prevoza (U-bahn). Centar grada uokviruju dunavski rukavac sa desne strane i Ringstrasse sa okolnih. Metroom U3 stigao sam do stanice Stephensplatz, koja se nalazi u samom srcu Innere Stadt-a, i krenuo sam u obilazak austrijske prestonice.

Katedrala Svetog Stefana (Katolische Kirche St. Stephen)

Sam centar Beča predstavlja trg na kome se nalaz bečka katedrsala Svetog Stefana. Sagrađena je 1147. godine u stilu romanike i jedno vreme je važila za najvišu građevinu Evrope (sa čuvenim Štefl tornjem, 136,7m). Osim tornja, najinteresantniji spolji deo katedrale je krov koji je sastavljen od preko 230.000 malih kvadratića koji čine veličanstven mozaik formirajući grb grada Beča i cele Austrije. Mnoge priče i legende vezane su za katedralu. U njoj je sahranjen Eugen Savojski, knez, austrijski vojskovođa i državnik.

Zgrada državne opere (Staatsoper)

Jedna od najčuvenijih operskih kuća širom sveta. Građena je sredinom XIX veka u neorenesansnom stilu. U početku se nije dopadala ni Bečlijama, a ni caru Franji Jozefu, pa je jedan od arhitekata ozvršio samoubistvo. Pred kraj Drugog svetskog rata dosta je oštećena, ali je kroz deset godina potpuno obnovljena i otvorena za posetioce. Tradicionalni bečki novogodišnji koncert održava se upravo u ovoj dvorani.

Dvorac Belvedere (Belvedere Schloss)

Dvorac se nalazi u trećem becirku, takozvanom Landstrasse. To je ustvari kompleks palata koje su građene u baroknom stilu za vreme vladavine Eugena Savojskog. Podeljen je na dva dela – gornji i donji, koji odvajaju stalnu i privremenu postavku. Stalna postavka ovog muzeja jeste izložba Gustava Klimta. Najveću pažnju posetilaca privlači slika “Poljubac”, na osnovu koje su urađeni i brojni suveniri koji se mogu naći u muzejskoj prodavnici. Red za ulazak u muzej je veliki, pa je dobro obezbediti karte unapred – preko interneta.

Ulaznice – odrasli 22 EUR, studenti do 26 godina – 19 EUR, maloletna lica – besplatno.

Gradska skupština (Rathaus)

Rathaus je nastao kao potreba gradskih vlasti iz XVIII veka da se sagradi veći dom za poslove zasedanja. Zamenila je staru gradsku kuću u gotskom stilu i sa svojim špicastim tornjem u sredini postala je jedan od simbola tadašnjeg Beča. Na vrhu tornja nalazi se skulptura viteza koje su Bečlije nazvale “Rathausmann”. Osim čuvene sale Festsaal, koja zauzima skoro čitav sprat, u dvorišnom delu zdanja tokom leta se održavaju koncerti klasične muzike na otvorenom.

Hofburg (Hofburg Vienna Heldenplatz)

Kompleks Hofburg zauzima veliki deo južnog dela centra Beča, površine 240 000 metara kvadratnih. Sadrži 19 dvorišta i bašti, 18 palata ili delova palata, kao i 2600 soba, smeštenih u nekoliko zgrada: bivše Carske odaje, od kojih je nekoliko pretvoreno u zasebne muzeje (Muzej Efesa, Muzej starih muzičkih instrumenata, Etnografski muzej, Dvorska oružarnica), Carsku kapelu (u kojoj svake nedelje peva hor bečkih dečaka), Carsku riznicu i Carsku konjušarnicu sa salom za vežbanje čuvenih lipicanera itd.

Još u XIII veku, na ovom mestu postojao je zamak habsburških vladara okružen zidinama, ali je prva palata ugledala svetlost dana u XV veku. U početku rezidencija austro-ugarskih monarha, kasnije je postala zimska palata, kada je u XVIII veku palata Šenbrun proglašena letnjom rezidencijom.

Više informacija ovde.

Albertina (Albertina)

Kada je 1794. godine palatu dobio kao poklon od tasta, cara Franca II, vojvoda Albert je izvršio obimne građevinske radove na njoj. Završena je 1805. u neoklasicističkom stilu. Palata Albertina dobila je ime po njenom osnivaču, zetu Marije Terezije – vojvodi Albertu, koji je veoma brzo palati dodelio namenu – da postane zbirka umetničkih dela.

Negde oko 1860. godine, u podnožju 11 metara visokog platoa palate, sazidana je Albrehtova ili Danubius fontana. Tokom narednih decenija, palatu su nasleđivali potomci i rođaci vojvode Alberta, da bi 1919. godine, padom Austrougarske i osnivanjem republike Austrije zdanje postalo državna imovina u kojoj je otvorena kolekcija pod nazivom “Umetnička kolekcija grafika – Albertina”.

Današnju muzejsku kolekciju čine slike, skoro milion grafika, oko 65.000 crteža i akvarela i 70.000 fotografija. Pikaso, Rubens, Mikelanđelo, Direr, zastupljeni su nekim od svojih najboljih dela. Tu si i impresionisti i postimpresionisti: Mone, Renoar, Dega, Sezan, Matis, Sinjak i drugi.

Ulaznica za odrasle košta 16 EUR, za mlade do 26 godina je 11 EUR, a za decu je besplatno. Više informacija ovde.

Karlova crkva (Rektoratskirche St. Karl Borromäus)

Po mnogima je ovo najlepša bečka crkva i jedna od glavnih turističkih atrakcija u Beču. Nalazi se na južnoj strani Karlsplatz-a, na rubu Innere Stadt-a.

Car Svetog Rimskog carstva, Karlo IV, zavetovao se da sagradi crkvu posvećenu Svetom Karlu Boromejskom ako grad bude spašen od poslednjeg velikog izbijanja bolesti. Nakon što je kuga prošla, izgradnja crkve najavljena je u 1713, a dovršena je 1737. godine. Crkvu je sagradio austrijski arhitekta školovan u Rimu, Johann Bernard Fischer von Erlach, čija je barokna arhitektura uveliko uticala i oblikovala ukuse habsburških vladara.

Katedrala je jedinstvena po mešavini drevnih grčkih i rimskih elemenata sa vizantijskim, renesansnim i baroknim stilovima. Reljefi na eksterijeru prikazuju patnje Bečlija za vreme kuge 1713. godine. Kupola podseća na baziliku Svetog Petra u Vatikanu, ali je drugačija jer je njena baza izduženi elipsoid. U unutrašnjosti preovladavaju mermer i zlatni detalji.

Ulaznica: 8 EUR odrasli, 4 EUR studenti, deca do 10 godina besplatno.


1 thought on “Beč”

  • I was recommended this web site through my cousin. I’m now not sure whether or not this submit iswritten via him as nobody else recognize such unique about mytrouble. You are incredible! Thanks!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.