Bigorski manastir Sveti Jovan Bogoslov

Bigorski manastir Sveti Jovan Bogoslov

Po obilasku Tetova i Šarene džamije, preko NP Mavrovo došao sam do doline reke Radike. Radika je specifična po bifurkaciji, hidrološkoj pojavi gde jedna reka teče u dva sliva.

Bigorski manastir Sveti Jovan Bogoslov

U prelepoj dolini ove reke, nedaleko od mesta Debar, smestio se Bigorski manastir Sveti Jovan Bogoslov. Sagrađen je 1020. godine, na visini od oko 740 mnv.

Glavni ulaz u manastir predstavlja masivnu kapiju od plemenitog drveta, optočenu metalnim okovom. Od samog ulaza se prostire divan pogled na ceo manastirski kompleks, koji čine sledeći objekti: crkva, sejmenski toranj, podignut za sejmene koji su branili manastir od kačaka, kompleks konaka, novi gostinski konaci, kripta, biblioteka, galerija ikona gde se čuva više od sedamdeset eksponata, kuhinja i trpezarija. U manastirskoj suvenirnici mogu da se nabave čaše, brojanice, knjige, kao i liker od nane ili višnje, kantarionovo ulje, med, kozje mleko i sir. U  lepo uređenom manastirskom dvorištu postoji česma sa hladnom pitkom vodom.

Konaci broje 17 soba za goste ukupnim kapacitetom od 100 spavaćih mesta. Svaki posetilac i dobar namernik dobija posluženje – kafu i ratluk. Noćenje u manastiru za domaće goste je besplatno, za strance košta 10 evra. Gosti mogu koristiti manastirsku kuhinju i trpezariju. Zanimljivo je da je jedan od monaha diplomirani kulinarski tehničar koji se bavi kuvanjem jela za celo bratstvo. Specijalitet manastirske kuhinje je riblja čorba.

Manastirska crkva je izgrađena u vizantijskom stilu. Njen najlepši ukras je prekrasni izrezbaren ikonostas od šest redova, zbog kojeg je crkva poznata širom ćele Evrope: to je jedino svojevrsno remek-delo, kojem nema ravne i do danas. Ikonostas su izradili nenadmašni majstori drvoreza – Mijaci, odnosno stanovnici zapadnog dela Makedonije, Petre Filipovski zvani Garka, rođen u selu Gara, i Makarije Frčkovski iz sela Galičnik. Majstori su napravili svoje monumentalno delo izvanredno brzo: radovi su trajali od 1830. do 1835. godine.

Istorija manastira

Manastir je podignut u XI veku, tačnije 1020. godine, na temeljima stare crkve, srušene mnogo pre toga. U XVI veku manastir je bio opljačkan i razoren od strane Turaka. Kasnije, 1743. godine, ga je obnovio monah llarion, koji je izgradio nekoliko monaških ćelija. Početkom XIX veka zahvaljujući naporima igumana Arsenija i brojnim prilozima, manastir je bio proširen i dograđen. Svoj pravi procvat Bigorski manastir je doživeo tokom dva prošla veka, kad su u njemu bili podignuti veliki konaci, vladičanski dvor, trpezarija sa kapacitetom od 200 gostiju, pekara, a u manastirskim posedima pored reke Radike uređena tri ribnjaka. Od XVIII veka i sve do prve decenije XX veka manastir je imao svoja stada ovaca, koza i goveda, ergelu konja, kao i velike poljoprivredne posede u svima selima Donje Reke, pa čak i maslinjak u Elbasanu (sadašnja Albanija). 2009. godine manastirski kompleks je doživeo veliki požar. Manastirske zgrade su sada obnovljene.

Zanimljive činjenice o manastiru

Manastir je poznat ne samo po svom prekrasnom ikonostasu, nego i zbog ikone svetog Jovana Krstitelja, koju vernici smatraju čudotvornom. Na ovoj ikoni Jovan Preteča je naslikan s trećom rukom koja blagosilja, i zato, prema verovanju, ikona daje blagoslov za bračni život i pomaže neplodnim parovima da dobiju decu.

Činjenica je da nigde na svetu nema takve velike zbirke moštiju velikih hrišćanskih svetaca, kao u Bigorskom manastiru. Na primer, u kovčegu koji je načinio Dičo Zograf, čuvaju se najvrednije manastirske relikvije: čestica Životvornog krsta, na kojem je bio raspet Isus Hristos, čestice moštiju svetog Jovana Krstitelja, svetog Jakova brata Gospodnjeg, svetog Evstatija Plakide, svete Marine, svetog Pantelejmona i svetih Kirika i Julite.

Pored toga, u posebnim kovčezima u manastiru se čuvaju delovi moštiju svetih Haralampija, Nikite, Trifuna, Klimenta Ohridskog, Nikole, prvomučenika Stefana, Klimentija Rimskog, Agatangela Bitoljskog, Nektarija Eginskog, Jovana Šangajskog, Serafima Sarovskog, Jovana Ruskog i drugih svetaca.

Svoj put nastavio sam dalje ka Ohridskom jezeru.

Kompletan tekst sa putovanja: Tri visokogorske akcije u inostranstvu


3 thoughts on “Bigorski manastir Sveti Jovan Bogoslov”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.