Budimpešta. Dan II

Budimpešta. Dan II

Prethodni dan u prestonici našeg severnog suseda bio je za mene zaista jedan od najlepših dana koje sam do sada proveo na svojim putovanjima. Današnji je osvanuo još topliji i vedriji, i to je bio znak da se nadoknadi sve što je juče propušteno, delom zbog umora a delom zbog jakog vetra.

Bazilika Svetog Stefana (Szent István Bazilika)

Prva znamenitost koju sam želeo da obiđem u toku dana jeste katedrala Svetog Stefana/Ištvana (Szent István Bazilika). To je najveća katolička crkva u Mađarskoj. Stara je jedan vek iako deluje dosta starije, a građena je u stilu neoklasicizma. Sa svojih 96 metara visine, to je jedna od najviših zgrada u Budimpešti. Moguće je popeti se na toranj kako bi panoramski razgledali grad (zadovoljstvo košta 600 HUF), ali sam mogućnost razgledanja grada sa veće visine ostavio za budimpeštansku Citadelu.

Palata Grešam (Gresham Palota)

Palata je simbol starog dela Budimpešte. Primer je arhitekture Jugendstila. Locirana je na samoj obali Dunava, sa jedne strane se nalazi Sečenjijev lančani most, a sa druge Mađarska akademija nauka. Palata je više puta obnavljana i prodavana, a trenutni vlasnik je State General Reserve Fund iz Omana, iako je menadžment hotela poveren grupaciji Four Seasons Hotels. Palati je vraćen stari sjaj, a hotel se sastoji od 179 soba i 17 apartmana.

Posebnu čar daje šetnja “Dunavskom promenadom” u Pešti. Iako je zima i vetar je nemilosrdan, pešačenje pored Dunava će Vam podariti prelepe vidike na Citadelu, Budimski grad i mostove koji spajaju ova dva naselja.

Citadela (Citadella)

Utvrđenje sa desne obale Dunava, izgrađeno na vrhu Gellert brda. Citadela je igrala veoma bitnu ulogu u vojnim pohodima za odbranu Mađara od neprijatelja.

Tvrđava je sagrađena 1851. od strane Julijusa Jakoba fon Hajnaua, komandira Austrijskog carstva, a dizajnirana je 1848. godine, nakon Mađarske revolucije. Zauzima ceo prostor 235 metara visokog platoa. Tvrđava ima oblik latiničnog slova U. Kompletna građevina završena je 1854. kada su austrijske trupe zauzele Citadelu. Posle austrougarskog dogovora 1867. i uspostavljanja Austrougarske, Mađari su naredili uništenje tvrđave, ali se to nije desilo sve do 1900. U Mađarskoj revoluciji 1956. trupe Sovjetskog saveza okupiraju Citadelu i spuštaju se do grada svrgavajući nacističku vladu Mađarske. Spomenici koji nadvisuju ceo grad a izdižu se iz citadele upravo su spomenici oslobodiocima u II svetskom ratu.

Panorama koja se pruža sa Citadele predstavlja pravi užitak za oči i odmor posle napornog penjanja.

Zgrada mađarskog parlamenta (Országház)

Zgrada današnjeg mađarskog parlamenta nalazi se na Trgu Lajoša Košuta, na samoj levoj obali Dunava. Građena je u stilu gotike, ima simetričnu fasadu i centralni hol. Specifičnost je ta da nije samo fasada simetrična, već i sama namena zgrade – jedan deo se koristi u političke, a drugi u turističke svrhe. U samoj zgradi nalazi se 691 prostorija sa više od 200 kancelarija koje te sobe koriste. Na fasadi postoji preko 290 skulptura, a na vrhu fasade, iznad ulaznih vrata, nalaze se skulpture bivših vladara Mađarske, Transilvanije i mnoge druge ličnosti značajne za istoriju naroda na ovim prostorima. Možda najsveobuhvatniji pogled na građevinu pruža se iz Budima, do koga se dolazi metroom na liniji 2, koji ide ispod Dunava.

Trg Eržebet (Erzsébet tér)

Idealan park na trgu Eržebet za završetak razgledanja ovog divnog grada. U sklopu parka postoji “Budapest Eye”, ogromna vrteška koja vas uz simboličnu naknadu penje na visinu dovoljnu da vidite koliko je Budimpešta velika.

Večeras me očekuje doček Nove 2019. godine, a sutradan sam na putu za Bratislavu, prestonicu Mađarske. Večeras je, ponovo, moja destinacija već oprobani bar Pointer.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.