Doček proleća na Sokolovom kamenu

Doček proleća na Sokolovom kamenu

Planinarska sezona ove godine za mene je počela dosta kasno, pa se tako prvi uspon u 2019. desio tek poslednjeg dana marta. U organizaciji Planinarskog društva “Preslap”, održana je lokalna akcija “Uspon na Sokolov kamen”.

Staza je bila kružnog tipa, sa startom i ciljem na Bojaninim vodama (863 mnv). Kako bih imao ekskluzivne fotografije same staze, a i kako bih pojačao tempo usled priprema za osvajanje najviših vrhova Balkana u ovoj sezoni, krenuo sam oštro i ubrzo sam bio u podnožju vrha Mosor. Staza od Bojaninih voda do Mosora je prilično živopisna, prolazi kroz gustu šumu.

Posle kraće pauze radi razgledanja Zaplanja krenuo sam ka grebenskom delu staze, koji je ujedno i najteži na celoj trasi. Deo staze ide strmo kroz šumu, i odjednom se izlazi na stenoviti deo gde je potrebno imati i osnovno penjačko iskustvo. Najviše straha planinarima izaziva vertikalna stena oko koje treba proći. Ispod je ambis, a na jako uskom delu kojim se gazi je sneg i led. Čim se izađe iz tog dela dolazi se do raskrsnice koju sam opisao u ovom članku. Uspon od te tačke do vrha Sokolov kamen nije težak tehnički, hoda se uglavnom po osušenoj travi.

Na vrhu

Sokolov kamen (1523 mnv) nije najmarkantniji vrh na Suvoj planini. Impresivan je kada se gleda iz podnožja Suve planine. Kada ste na stazi, bilo da se na njega penjete iz pravca Devojačkog groba ili Mosora, nemate osećaj da je sam vrh impresivan. Iako su vremenske prilike bile jako povoljne, vidljivost je bila ne tako velika. Posmatrao sam Staru planinu pod snegom, Svrljiške planine, Seličevicu, Babičku goru, Jastrebac, Kalafat. Grad Niš se video jako slabo. Na vrhu sam sačekao još četvoricu planinara, a onda sam sa jednim krenuo napred ka Bojaninim vodama.

Deonica od Sokolovog kamena ka Devojačkom grobu prilično je monotona. Sve vreme se ispred vas ukazuje veličanstveni Trem. Po dolasku na presedlinu Devojački grob (1311 mnv) napravili smo kraću pauzu za sunčanje, a onda je usledilo iznenađenje. Odmah pri silasku na “Kraljev put” očekivao nas je sneg i led, preko kojih smo morali da prelazimo vrlo pažljivo. Ipak, kao nagradu za trud imali smo prepuno polje sremuša. Nešto smo poneli kućama, nešto pojeli usput, i ubrzo smo bili na Bojaninim vodama gde je akcija i završena.

Ukupno smo prešli 13,5 km.

Još tekstova o Suvoj planini

Suva planina i njeni prvenci – Francovom stazom

Sokolov put – od Donje do Gornje Studene preko Mosora, Sokolovog kamena i Devojačkog groba

Sokolov put – od Niške banje do Donje Studene preko Koritnika i Mosora

Jesen na istočnom kraku Suve planine

Niška Banja – Mosor – Donja Studena

Od Gornje Studene do Donjeg Dušnika preko Trema

Trek


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.