Gazimestan

Gazimestan

Na mestu gde se 15. juna 1389. godine odigrala čuvena Kosovska bitka, izgrađen je memorijalni kompleks “Gazimestan”. Kompleks se nalazi nekoliko kilometara severno od Prištine, na magistralnom pravcu prema Kosovskoj Mitrovici. Idejno rešenje za spomen-kulu izradio je srpski arhitekta Aleksandar Deroko, a gradnja je završena 1953. godine.

Spomenik je miniran 1999. godine, u prisustvu engleskog kontigenta KFOR-a, a u poslednjoj deceniji ga čuvaju pripadnici KPS-a.

Prostor kompleksa Gazimestan

Područje spomeničkog kompleksa Gazimestana, Plandišta, Treševine i Lazareva, graniči se na severnoj strani sa prostorom Bakšija; na severoistočnoj strani sa Brnjičkom rekom; na istočnoj strani granicu čine naselje Donja Brnjica i prostor Ravnište; na južnoj strani je prostor i naselje Orlović; na zapadnoj strani su prostori Široko polje i Mazgit sa naseljem Gornji Mazgit. Put za Prištinu na zapadnoj strani delimično graniči, a delimično prolazi kroz ovu celinu. Centralno mesto čini kula visine 25 m, u čijoj su unutrašnjosti ispisani stihovi epskih pesama kosovskog ciklusa. Na vrhu kule je platforma sa koje se sagledava prostor Kosovske bitke.

Galerija


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.