Kružne biciklističke ture koje polaze iz Niša

Kružne biciklističke ture koje polaze iz Niša

Večita dilema niških cikloturista, ali i biciklista uopšte jeste: koji krug voziti danas, da li je dan dovoljno dugačak da tu relaciju mogu da prevale u okviru jednog (dela) dana, šta na toj trasi videti. Ovim tekstom pokušaću da pomognem pri odgovaranju na gore navedena pitanja kroz svoje utiske o pojedinim vožnjama u okolini grada.

Krug oko Suve planine

Ovo je možda i najlepša (ali i najzahtevnija) biciklistička tura u okolini Niša. Biciklisti u vrhunskoj kondiciji je voze za jedno prepodne, dok će prosečnom cikloturisti trebati dobar deo dana kako bi prešao celu relaciju.

Tura je specifična po tome što se u njoj prolazi kroz 6 opština (Medijana, Niška banja, Gadžin Han, Vlasotince, Babušnica, Bela Palanka), 6 kotlina (Niška, Zaplanjska, Babušnička, Koritnička, Belopalanačka i Ostrovička) i preko 6 prevoja.

Asfalt duž cele deonice je dobrog do odličnog kvaliteta, putevi su dobro obeleženi i u većini slučajeva na deonici Niš – Gadžin Han – Babušnica – Bela Palanka neće biti gustog saobraćaja. Na kraju ture vas očekuje vožnja koridorom 10, od Bele Palanke do Niša, a to je što se gustine saobraćaja tiče najteža deonica. Kako to predstavlja sam kraj biciklističke ture i umor je već prisutan, potrebn je da se dodatno koncentrišete pogotovo u doba letnjih meseci, jer je tad saobraćaj najfrenventniji.

Varijanta 1: Od mesta Crvena Reka pratiti putokaz za selo Glogovac, skrenuti levo, a potom odmah desno kod kafane “Dukat”. Izlazi se na prevoj “Ploča”, na 592 mnv, sa koga se pruža atraktivan pogled na Suvu planinu. Spust vodi ka selu Jelašnica, iz koga se vozi do Niške banje, gde se priključujete na glavni put ka Nišu. Ovo je dobra varijanta ukoliko želite da izbegnete vožnju kroz Sićevačku klisuru.

Detour 1: Od mesta Divljana pratiti putokaz “Dečije odmaralište Gaj”, skrenuti levo sa glavnog puta Babušnica – Bela Palanka. Običi manastir sv. Dimitrija i hrast zapis star više od 600 godina. Spustiti se na glavni put preko dečijeg odmarališta i sela Mokra.

Ruta:

Krug oko Seličevice

Lagani trening oko planine koja sa južne strane oivičava konture grada. Asfalt je celom dužinom puta odličan. Od niškog naselja Nikola Tesla (popularno nazvano “Broj 6”) do sela Grkinja je konstantan blaži uspon, a odatle se sve do Brestovca spuštate kvalitetnim regionalnim putem kroz zaplanjska sela. Vožnja od Brestovca do Niša je nešto napornija jer je saobraćaj gust u nekim momentima, pa zbog toga treba probati varijantu 1 – da se ova tura vozi u kontra smeru, s tim što iz Niša treba krenuti rano ujutru, pre jutarnjeg špica.

Ruta:

Krug oko Kalafata

Sve do pre nekoliko godina, kada je obnovljen put između Svrljiga i Popšice, ovu turu su vozili samo oni koji poseduju MTB i kojima truckanje po zaista lošem asfaltu nije predstavljalo problem. Glavna atrakcija ove ture jeste prirodni bazen u selu Popšica, do koga se skreće sa glavnog puta.

Naime, Popšica je bogata vodama i kroz samo selo teče Kopajska reka, pritoka Bele reke u kojoj ima pastrmke i rakova. Ipak, najpoznatiji od svih izvora u selu je Grlo oko koga je, na nadmorskoj visini od 315 metara, i izgrađen sadašnji bazen. Temperatura vode konstantna je tokom cele godine, a iz termalnog izvora u samom bazenu izbija kristalno čista voda od 15 do 20 litara u sekundi. Ovo je idealno mesto da se tačno na pola puta napravi duža pauza na turi. Od Popšice prema G. Toponici prolazi se pred Banje Topilo, u koju vredi svratiti nekom drugom prilikom i okupati se u bazenima sa lekovitom vodom.

Ruta:


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.