Landscape (pejzažna) fotografija

Landscape (pejzažna) fotografija

Pejzaž /landscape/ – za potrebe turističkih agencija, turističkih organizacija, promocija prirodnih lepota geografske oblasti, za časopise, kalendare, zidne slike… i za šta god Vam padne na pamet!

Kurs

Termin pejzaž potiče od holandske reči “landschap”, što bi u prevodu na engleski značilo “landship.”
To predstavlja segment prirode iz jedne tačke gledišta i obuhvatala zemlju kao i životinje, zgrade i ljude.

Da se vratimo u blisku istoriju kada su se pejzaži prvobitno koristili od strane slikara i drugih umetnika da prvenstveno popune prazan prostor iza jednog lica (ili licu mesta). Međutim kao umetnost i fotografija on je evoluirao, “pozadina” ima umetničku vrednost sama po sebi!

Danas je pejzaž veoma popularan pravac u fotografskoj umetnosti.

To je fotografija koja se fokusira na prirodni svet i ima svoju svrhu.

01
02NAVRHUPIRAMIDE_PLANINARTANJ_01JANUAR2017
04
0RAN_7483
03
02
08
13
10
16
18
39
17
45
48
70
50
BSB_0154
58
BSB_3669
BSB_0176
BSB_7895
pavle_randjelovic_grebenstareplanine
RAN_3929
pavle_randjelovic_igraoblakaiplaninskihvrhova
RAN_3993
RAN_3953
ruj01
71
Prethodna
Sledeća
01
02NAVRHUPIRAMIDE_PLANINARTANJ_01JANUAR2017
04
0RAN_7483
03
02
08
13
10
16
18
39
17
45
48
70
50
BSB_0154
58
BSB_3669
BSB_0176
BSB_7895
pavle_randjelovic_grebenstareplanine
RAN_3929
pavle_randjelovic_igraoblakaiplaninskihvrhova
RAN_3993
RAN_3953
ruj01
71
previous arrow
next arrow
Shadow

Svrha je u sledećem:

Pejzaž mora da nam ispriča priču
Dobra pejzažna fotografija treba da napravi vezu sa gledaocem i da ispriča jedinstvenu priču. Dobar pejzaž će imati zadatak da pronađete nove zanimljive detalje na fotografiji za nekoliko meseci nakon što ste je prvi put ugledali. Hvatanje trenutka u vremenu i njegovo očuvanje je zaista neverovatan proces. To vas može podsetiti na određeno mesto, na određeni trenutak ili u period u vašem životu.

Da pokaže nešto više nego što se zaista vidi
Stvarna veština pejzažne fotografije dolazi od pronalaženja lepote u svakodnevnom životu. Eliot Porter, američki fotograf prirode kaže: “Svi ciklusi života su lepi.” Ovaj citat zaista važi za pejzažnu fotografiju koja traga za “specijalnim delovima” u životu oko nas. Mnoge poznate pejzažne fotografije su snimljene na mestima koja se obično ne smatraju lepim. Fotograf bira šta da uključi a šta da isključi iz fotografije i dajući svoje jedinstveno viđenje fotograf bira scenu koja najbolje predstavlja njegov kreativni naboj i viziju. To se sve zajedno desi u trenu kada pritisnete okidač kamere i fotografija nam otkrije nešto posebno i spektakularno.

Kada osećanje za trenutak podelimo sa drugima
Drugi aspekt fotografisanja pejzaža je da podeli osećanja koje dolaze zajedno sa ovim neverovatnim trenucima u kojima nastaje fotografija. Jedno je kada sami vidite ove trenutke, a sasvim drugo kada ih možete podeliti sa drugima.

Da podsetimo ljude na lepotu našeg sveta
Konačna svrha govori o sposobnost da podsetimo ljude na lepotu prirode i svet prirode u kome živimo. U životu često nemamo vremena ni da da se zaustavimo i pomirišemo ružu. Tada obično ostajemo bez stvarne veze sa spoljnjim svetom. Pejzažna fotografija treba da nas podseti na vezu koju imamo sa zemljom, da nas podseti da se zaustavimo na tren, duboko udahnemo i da budemo svesni ove naše povezanosti. Pejzažne fotografije takođe pokazuju i snagu i slabost Prirode – nestabilnu lepotu pustinje i zemlju koja treba da bude zaštićena. Čin fotografije samo intenzivira naš vizuelni doživljaj svega navedenog.

Ono što nije landscape fotografija?
Landscape fotografija nije foto-žurnalizam, to nije dokumentarna fotografija, njen cilj nije da nužno uhvati prizor u svom uobičajenom stanju. Ja zapravo čekam svetlosne i vizuelne uslove koji transformišu obično u neobično.

Izazovi
Pejzažna fotografija može biti izazovna – u svom odnosu u sa nepromenljivim uslovima zemljišta. Nemam pomagala za zvuk kao u filmu. Moram da postojim unutar prirodnog sveta (za razliku od slikara koji imaju malo više prostora), a nemam ni studio, ni osvetljenje koje pomaže da izdvojim najbolji detalj iz svakog kadra. Dodajte tome da pokušavam da snimim dinamičnu scenu sa statičkim medijumom i da stvorim dubinu sa dve dimenzije.
Međutim, nije svaki put svetlost adekvatna, vetar je prejak ili se mnogobrojni turisti ubacuju u kadar – to čini trenutke stvaranja još više posebnim!