Lisine, vrelo Krupaje i “Just Out” festival

Lisine, vrelo Krupaje i “Just Out” festival

Istočna Srbija u sebi krije niz prirodnih fenomena, kultornih i istorijskih spomenika, veliki broj ljudi koji su na svoj način proslavili ovu zemlju. Iako mi je na dohvat ruke, sa ovim delom države retko se susrećem, ali rado prihvatam poziv za njen obilazak. Tako je bilo i ovog puta, odazivam se želji kolege da posetimo vodopad Lisine (Veliki buk), vrelo Krupaje i “Just Out” festival viteških igara.

Već dokazanom mašinom za istraživanje ovih krajeva, “Zastavom 101”, krećemo na put. Preko Aleksinca, Paraćina i Ćuprije stižemo do Despotovca, gde je sve od ulaza do izlaza iz varošice u znaku festivala koji ćemo obići nešto kasnije. Na naše prvo odredište, vodopad “Veliki buk” (popularno nazvan Lisine) stižemo na početku četvrtog sata našeg putovanja.

Vodopad Veliki buk – Lisine

Automobil ostavljamo na parkingu restorana “Vodopad”, kroz koji se mora proći da bi se došlo do vodopada. Sam restoran je od Lisina udaljen tridesetak metara, i predstavlja idealno mesto za predah i osveženje za one sa nešto dubljim džepom. Ispred Velikog buka smo stigli relativno rano, pa imamo priliku da uživamo nesmetano u lepoti ovog vodopada, koji se do devedesetih godina prošlog veka smatrao za najviši u Srbiji.

Vodopad je smešten u blizini ušća reke Vrelo u Resavu, okružen očuvanom prirodom bujnih šuma, vodenih tokova, rečnih dolina, kraških pećina, velikog prostranstva cvetnih livada i isprepletenih grebena Kučajskih planina, koji se pružaju u nedogled. Izvorište sa vodotokom i vodopadom Lisine predstavlja geomorfološko-hidrološku celinu živopisne lepote i vrednosti naučnog, obrazovnog i kulturnog značaja, čineći jedinstveno prirodno dobro Srbije. Ime Lisine potiče od istoimene kotline nastale ispod vertikalnih krečnjačkih odseka planine Beljanice. Veliko vrelo izbija u vrhu kotline pod vertikalnim odsecima Radoševe pećine. Veliki broj podzemnih voda svoj put probija kroz prelepo stenovito izvorište. Od pitome i spore rečice pri izvoru, Veliko Vrelo dobija na snazi. Put do izvora Velikog Vrela je lepo uređen i obiluje mestima za izlete i odmor. Zahvaljujući lepoti vodopada Lisine, visine oko 25 metara, koga čini grupa snažnih kraških izvora i amfiteatar vertikalnih strana bigrenih naslaga, sa nekoliko kaskada i dnom koga pokrivaju veliki bigreni blokovi i glavnim mlazom vode sa jezercetom, Lisine predstavljaju jednu od najpopularnijih turističkih destinacija i prirodnih znamenitosti Srbije.

Krupajsko vrelo

Još jedan biser prirode krije Istočna Srbija. Kada se od Lisina vraćate prema Despotovcu, bila bi greška ako negde na pola puta ne bi skrenuli desno i preko sela Sladaja i Lipovica dođete do vrela reke Krupaje. Iako je put u očajnom stanju, sa mnoštvom oštrih krivina i udarnih rupa, ono što vidite po dolasku na ovaj dragulj ostaviće vas bez daha.

Na nadmorskoj visini od 220 m, zaštićeno netaknutom prirodom zapadne strane Beljanice, izbija Krupajsko vrelo. Iako je i sam homoljski kraj poznat kao velika ekološka oaza, ono se i dalje smatra jedinstvenom pojavom. Okruženo šumskim rastinjem, puzavicama i granjem drveća koje se spuštaju sve do vode, leži vrelo reke Krupaje. Plavo zelena voda, promenljivih nijansa koje skoro da hipnotišu posmatrača, ispunjava duboko, ledeno jezero. Tirkizna voda istačkana je opalim lišćem.

Krupajsko vrelo

Osim skrovitog prilaza i očaravajućeg izgleda samog izvorišta, Krupajsko vrelo ispod svoje površine krije još fascinantniju priču. Prema pričama ronioca, koji su uspeli da se spuste do 123 metara dubine, kada zaronite nailazite na čitav lavirint podzemnih kanala: “Želudac”, “Tobogan”, “Mala soba”, “6 metara”, “Velika soba”, “Glava ovna”. Na kraju, prolaskom ovih kanala ulazite u tamni bezdan. Na 123 metra nalazi se delimično potopljena podvodna pećina, a duboko u utrobi zemlje već prokopani tuneli koji vode ka površini zemlje.

Ali zašto bi neko kopao tunele u podvodnoj pećini?

Homolje i Krupajsko vrelo kriju legendu obavijenu velom vlaške magije. Legenda kaže da je u Homoljskim planinama postoji skriveno blago. Čak se i veruje da ga je sama planina progutala i da se sad nalazi na dnu zlatne pećine. Pećinu navodno čuva Tartor, vodeni duh, nazvan još i Staracem ili Albatrnom, zbog kog meštani ne smeju da ulaze u vodu tokom svojih neumornih potraga za zakopanim blagom.

Krupajsko vrelo

Iako još niko nije našao blago o kome govori legenda, jedno blago Krupajskog vrela je svima nama dostupno, a to je voda koja izvire iz planine i koja daje život čitavoj ovoj oazi.

Ispred samog vrela nalazi se istoimeni restoran sa prijatnom baštom i omanjim bazenom za kupanje.

Manastir Manasija – domaćin festivala “Just Out”

Istočna Srbija, pored brojnih prirodnih fenomena, krije i jedne od najznačajnijih manastira srednjevekovne Srbije. Glavni povod našeg odlaska u ove krajeve jeste poseta viteškom festivalu “Just Out”, koji se po četvrti put održava u ovim krajevima. Manastir Manasija domaćin je ove manifestacije.

Manastir Manasija

Festival je lepo zamišljen i dobro organizovan. Automobili se ostavljaju u Despotovcu, odakle na svakih 10 minuta polazi autobus koji posetioce festivala dovozi do manastirske kapije. Ove godine, pored domaćina, bilo je gostiju-učesnika iz 22 države, a program je bio raznovrsan – počev od radionica za najmlađe do profesionalnih borbi, bacanja sekire, koplja i sl. za starije posetioce. Posebnu draž celom festivalu dali su mirisi i ukusi lokalnih proizvoda, pa su posetioci mogli da probaju domaći kačamak, na licu mesta pravljene pogače na žaru, jagnjetinu, ali i da se osveže vrhunskim Homoljskim pivom, čijeg smo idejnog tvorca i vlasnika fabrike imali priliku da upoznamo.

Just Out

“Zastava 101” nas nije izdala, prešli smo 335 kilometara putevima u generalno lošem stanju bez ikakvih problema, i time je dokazala spremnost za neke naredne, mnogo duže turističke rute. Mapa:


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.