Manastir Tvrdoš

Manastir Tvrdoš

Manastir Tvrdoš se nalazi na desnoj obali reke Trebišnjice, 5 km zapadno od Trebinja. Sagrađen je na temeljima crkve iz IV veka i spada u red najstarijih kulturno-istorijskih spomenika u Republici Srpskoj. U XVI i XVII veku Tvrdoš je bio sedište Humsko-Hercegovačke, odnosno Trebinjske mitropolije. Tokom tursko-mletačkog rata manastir je porušen, a deo relikvija prenesen je u manastir Savinu (Herceg Novi) i manastir Duži, odakle je 1992. godine u Tvrdoš prenesena ruka Svete kraljice Jelene Anžujske, majke kraljeva Milutina i Dragutina.

Manastir je poznat i po činjenici da je u njemu Sveti Vasilije Ostroški primio monaški postrig i sveštenički čin, nakon čega je izvestan period službovao kao paroh popovopoljski. To je razlog zašto se Sveti Vasilije naziva još i “Ostroški i Tvrdoški”.

Preporod manastira počinje 1955. godine kada je obnovljen celi manastirski kompleks.

Posebnost unutrašnjosti današnje crkve je stakleni pod, koji predstavlja svojevrstan “prozor u prošlost” kroz koji se mogu videti temelji crkve iz IV veka.

Dugu tradiciju proizvodnje vina, čiji počeci sežu u XV vek, manastir uspešno održava i danas zahvaljujući obnovljenim vinogradima, vinskom podrumu i savremenoj vinariji. Tvrdoški vranac se pročuo berbom iz 2003, koja je bila posebna. Nakon toga, monasi predvođeni igumanom jeromonahom Savom, uspevaju da obnove vinograde u trebinjskom i podignu nove zasade u obližnjem Petrovom i Popovom polju i modernizuju proces proizvodnje najmodernijom tehnologijom.

 

 


1 thought on “Manastir Tvrdoš”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.