Mrkonjići – rodno mesto Svetog Vasilija Ostroškog

Mrkonjići – rodno mesto Svetog Vasilija Ostroškog

Vozeći nepreglednim i divnim prostranstvom Popovog polja, došao sam do sela Mrkonjići. Odmah ispod table koja mi pokazuje ulazak u naseljeno mesto stoji druga tabla. Ona me obaveštava da je ovo mesto u kome je rođen Sveti Vasilije Ostroški.

Gospodin srednjih godina, crkvenjak, besedi o izgradnji crkve i o samom Svetom Vasiliju Ostroškom. Na mestu iznad njegove rodne kuće meštani su podigli hram u spomen na ovog velikog Sveca, koji je posebno poštovan u Hercegovini. Na potezu oko rodne kuće još uvek se vrše arheološka ispitivanja, a u blizini crkve je i grob Vasilijeve majke Ane. Ispred crkve niklo je drvo, koje je na čudesan način izraslo u obliku krsta. Manastir je ove godine živopisan jednim delom, u toku je pauza zbog velikih vrućina. Živopis radi sestrinstvo iz obližnjih manastira.

Saznajem dosta interesantnih detalja o Popovom polju, Trebišnjici i dobijam upute za dalji obilazak dUbrovačkog zaleđa. Moja sledeća tačka biče manastir Zavala, do koga sam trebao da stignem preko mesta Ravno. Ipak, odlučujem se da poslušam domaćina crkve, i kratim put vozeći trasom nekadašnjeg “Ćire”, preko mesta Sedlari i Grmljani.


1 thought on “Mrkonjići – rodno mesto Svetog Vasilija Ostroškog”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.