Nidže – vrh Kajmakčalan (2524 m)

Nidže – vrh Kajmakčalan (2524 m)

Zubato aprilsko sunce me je probudilo nešto pre 6 sati. Poslednji dan ekspedicije namenio sam za uspon na najviši vrh planine Nidže – Kajmakčalan. Na ovoj planini odigrale su se najvažnije borbe u Prvom svetskom ratu, pri proboju Solunskog fronta. Da je Kajmakčalan bio značajna pozicija govore i nazivi: Bugari su ga zvali Borisov grad jer su mislili da je neosvojiv, a Srbi Kapija slobode jer su tu prvi put zakoračili u svoju zemlju.

Osvajanje vrha planine Nidže kreće iz skijaškog centra Voras. Staza je laka, savladava se tek nešto više od 530 metara uspona.Nije markirana, ali je dovoljno pratiti žičare i vrh će zasigurno biti osvojen.

Danas se na vrhu Kajmakčalana nalazi mala spomen kapela sveti Petar. Južno od vrha i kapele nalazi se kosturnica gde leže kosti vojnika nađenih po brdima nakon bitke. Na kapeli se nalazi spomen-ploča sa posvetom Kralja Aleksandra Karađorđevića:

Mojim div-junacima neustašivim i vernim, koji grudima svojim otvoriše vrata slobodi i ostaše ovde kao večni stražari na pragu otadžbine.

Pre mene, do vrha su došla dva planinara iz susedne Edese. U kraćem ali prijatnom razgovoru, saznao sam da će se do početne tačke uspona spustiti na skijama, za samo pet minuta (oko 3,5 km dužine). Ušao sam u samu kapelu, vrata su bila otvorena. Unutra je dosta snega i leda. Nekako sam se “dokopao” spomen-pečata, i otisnuo ga u svoj pasoš. Upisao sam se u knjigu uspona, napravio nekoliko fotografija i krenuo nazad ka mestu gde sam ostavio auto.

Čuveni pesnik Aleksa Šantić opevao je ovo sveto mesto:

Putniče, stani! Ovde leže oni!
Gomile ove prah kraljeva kriju.
S kapom u ruci njima se pokloni,
I redom tako ižljubi ih sviju!

Iz ovih humka, iz hrnjage kama,
Gde truba svesti srca jaka svrsta,
Praznici slave granuli su nama
I mučenike skinuli sa krsta.

Ovde su večni, što vatrama žrtve
I bilom srca probudiše mrtve –
Srbine, stani! Ovde leže oni!

Ovo su naše lavre i oltari;
Njihovim svetlim sjajem se ozari,
I čelo svoje molitvom prikloni!

Vratio sam se do automobila pun utisaka, Usledio je povratak u Severnu Makedoniju. Naredna tačka na mojoj ekspediciji je grad-muzej Kruševo.

 

Ruta

Kompletan tekst sa putovanja: Tri visokogorske akcije u inostranstvu


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.