Niška Banja – Mosor – Donja Studena

Niška Banja – Mosor – Donja Studena

Staza počinje kod fontane u centru Niške banje, do koje iz Niša možete doći gradskim prevozom, linija broj 1. Cena karte od centra grada do banje je 80 dinara, a autobus staje u Voždovoj ulici, kod Osnovnog suda, gradske bolnice, vojne bolnice i kod kružnog toka u naselju Trošarina. Od gore pomenute fontane kreće uspon cik-cak stazom koja je jednim delom popločana. Uspon je strm, i za nekih 45 minuta hoda savladava se visinska razlika od 350 m. Tu dolazimo do polazišta za paraglajdere, odakle se markiranom stazom nastavlja pravo ka KT 3 Niške transverzale – Koritniku. Sa staze se skreće prema izvoru odlične pitke vode (videti sliku). To je jedini izvor pijaće vode na stazi, u slučaju da planinarite leti po vrelini ovaj izvor itekako ume da pomogne.

Od izvora na Koritniku vraćamo se na stazu koja nas kroz gustu šumu vodi do vidikovca Crni kamen (867 mnv). Sve vreme staza je odlično obeležena. Sa vidikovca se prvi put vide vrhovi Suve planine – Mosor, Sokolov kamen, Trem, Divna gorica. Kratki predah i nastavljamo dalje ka Mosoru do koga, prema natpisu na tablama koje vidimo na svakoj raskrsnici, treba još 3 sata hoda. Put sve vreme vodi kroz šumu, a nakon 7 km hoda od početne tačke naše rute dolazimo do „T“ raskrsnice, gde oni koji su se već umorili mogu da skrenu levo za selo Rautovo i potom nastave put do Niške banje – asfaltom, a mi nastavljamo desno prema livadi po imenu Rajac i vrhu Mosor.

Do Mosora se sve vreme ide kroz gustu šumu, a negde na pola puta izlazi se na ogromnu čistinu – Rajac, gde ima i nekoliko stambenih objekata. Odatle se pruža prelep pogled na deo koji nas očekuje u nastavku. Istovremeno, to je i najniža tačka treka od Crnog kamena do Mosora, a nalazi se na 652 mnv. Idealna prilika za kraći odmor.

Na delu puta između Rajca i Mosora nailazi se na raskrsnicu gde se levo možete spustiti ka Donjoj Studeni, do koje odatle ima 45 minuta hoda. Mi nastavljamo pravo, prolazimo jedan vidikovac sa leve strane i dolazimo do dela gde kreće završni uspon, ni malo naivan, pun stena i sitnijeg kamenja koje je u ovo doba godine vlažno i potrebna je puna opreznost. Ovaj deo trase prelazi se najsporije, upravo zbog toga što je konfiguracija terena specifičnija od prethodne. Konačno, izlazi se na vrh, Mosor, KT 4 Niške Transverzale, na visini od 984 mnv (pre Mosora postoji još jedan viši vrh, na kome je GPS označio visinu 1003 mnv, ali je isti neimenovan i nalazi se samo pedesetak metara od Mosora).

Spust prema Bojaninim vodama najteži je deo staze. Ona je uska, levo je ambis, a desno stena samog vrha. Treba biti maksimalno oprezan, svaki pogrešni korak može dovesti do veoma ozbiljne povrede. Spust je vrtoglav i prilično nerealan nekome ko je amater u planinarenju. Silazimo do raskrsnice gde se levo ide ka Bojaninim vodama i Donjoj Studeni, a desno ka Sokolovom kamenu i dalje ka Tremu. To je poslednja markacija koju ćete, ako nastavite levo, videti na stazi. Put nas dalje vodi serpentinama do prvih stočarskih kuća u Donjoj Studeni. Odatle samo treba pratiti široki put koji se koristi za traktore i kamione za drva. Dolazimo do sela i tu je kraj akcije. Povratak u Niš možete izvesti prigradskim autobusom na liniji 21. Cena karte je 110 dinara. Red vožnje možete da proverite na www.jgpnis.rs

Mapa rute:

Fotografije:

Upotreba fotografija je najstrože zabranjena bez pismenog odbrenja autora. Svaka zloupotreba autorskih prava prestavlja krivično delo.
www.500px.com/pavlerandjelovic


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.