Od Gornje Studene do Donjeg Dušnika preko Trema

Od Gornje Studene do Donjeg Dušnika preko Trema

Petak, 9. decembar 2016, prelep dan za osvanjanje najvišeg vrha Suve planine. Krenuli smo iz Niša jutarnjim autobusom u 06:00h prema Gornjoj Studeni. Iz pomenutog sela smo prema Bojaninim vodama išli asfaltnim putem u dužini od oko 4,5 km i tako dolazimo do planinarskog doma “Studenac” koji je vrlo retko otvoren. Staza nas vodi dalje širokim šumskim putem do raskrsnice gde desno skrećemo na tzv. “Kraljev put”. Tu se nalazi izvor pitke vode od koga polako dobijamo na visini penjući se dalje uskom šumskom stazom do Devojačkog groba (1311 mnv). Sa leve strane pruža se prelep pogled na Staru i Svrljiške planine, ali i na istočni krak grebena Suve planine. Sa Devojačkog groba, koji predstavlja sedlo između dva vrha – Trema i Sokolovog kamena vidimo Vardenik, Čemernik, Šar planinu, Kopaonik, Babičku goru, Jastrebac, Golemi stol, Besnu kobilu. Pratimo putokaz “Trem”, do koga imamo još 4,5 km hoda napornog hoda, posebno pred kraj staze.

Spust sa vrha je rutinski ali treba imati na umu da morate biti oprezni ukoliko na stazi ima dosta snega, jer je ispod snega suva i dugačka trava i padovi nisu tako retki. S obzirom da je neko skinuo tablu “Donji Dušnik” koja planinara treba da usmeri na tačnu lokaciju markirane staze ka pomenutom selu, mi smo spust počeli direktno od Devojačkog groba. Stazu smo promašili, pa smo se dobra 3 km spuštali kroz šiblje, odrone i kojekakve izrasline. Konačno, izlazimo na stazu koja nije ni malo atraktivna, a poslednja 2 km pre Gornjeg Dušnika staza je ustvari vododerina koja nije ni malo udobna za hodanje, jer sve vreme noge gaze po velikom i oštrom kamenju. Od Gornjeg do Donjeg dušnika hodamo asfaltnim putem, i u 17:15h hvatamo autobus za Niš.

Kada sumiramo utiske, bila je ovo fantastična planinska tura, sa 3492 m visinske razlike i 21,79 km ukupne dužine staze. Jedina, ali vrlo velika zamerka jeste ta što putokaz gde se sa puta Trem – Devojački grob skreće na stazu prema Donjem/Gornjem Dušniku ne postoji. Apelujemo na nadležna planinarska društva da isprave grešku.

Mapa rute:

Galerija fotografija:

Upotreba fotografija je najstrože zabranjena bez pismenog odbrenja autora. Svaka zloupotreba autorskih prava prestavlja krivično delo.
www.500px.com/pavlerandjelovic


2 thoughts on “Od Gornje Studene do Donjeg Dušnika preko Trema”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.