Plavsko jezero

Plavsko jezero

Po prelasku GP Kulla-Kula ušao sam u Crnu Goru. Deonicu puta od Rožaja do Berana i Andrijevice prošao sam nebrojano mnogo puta, a na dalje sam išao samo biciklom na turi po Polimlju i Severnoj Albaniji.

Put od Andrijevice nastavlja se ka Plavu, Gusinju u najzad ka Albaniji. Prolazeći pored Plava, varošice na severu Crne Gore, zatičem istoimeno jezero. Ulazim u Plav i vozim se do velikog drvenog doka, gde parkiram svoje vozilo.

Prizor je zaista fascinantan. Igra vode, planina i oblaka nad Plavskim jezerom je nešto što sam retko kada doživeo na mnogim jezerima koje sam do sada obišao. Na ovom doku sam bio sam, pa je uživanje u lepoti koju mi je priroda podarila bio potpun.

Plavsko jezero

Plavsko jezero je ledničko prirodno jezero i pravi biser Crne Gore. Nastalo je krajem ledenog doba, na oko 900 mnv. Dugo je oko tri kilometra, široko oko dva, a maksimalna njegova dubina je devet metara. 

Pogled na varošicu Plav

O samom nastanku jezera postoje razne legende. Po jednoj, na mestu današnjeg jezera u davna vremena postojala je varoš. Sveti Sava, umoran, zanoći u kući nekog Janusa. Ovaj ga je lepo ugostio, ali mu u prtljag podmetnu petla i optuži ga za krađu. Tako je “zaradio” Savinu kletvu: “Nit se porodio, nit se izrodio, a voda vas ponela”. U tom času, sa svih strana udari voda i poplavi varoš. Nastalo je jezero.

U jezero se uliva reka Ljuča u formi delte, a izliva Lim, koji je jedna od najvažnijih crnogorskih reka. Teče kroz Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu i uliva se u Drinu nedaleko od Višegrada.

Plavsko jezero je takođe raj i za ribolovce, planinare, pešake i ornitologe. U toku godine na jezeru se organizuju brojne manifestacije.

Put me dalje vodi ka severu zemlje orlova.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.