Počitelj

Počitelj

Konačno sam se pozdravio sa morem, vodopadima i Dalmacijom. Sledeća lokacija na mojoj ruti je orijentalno-mediteranski gradić Počitelj.

Na levoj obali reke Neretve, pored međunarodnog puta koji povezuje Sarajevo i luku Ploče (Jadransku obalu), na nekoliko kilometara od Mostara, nalazi se ovaj pitomi grad. Izgrađen je na strmim i visokim liticama. Njime dominiraju orijentalni građevinski stilovi, koji se uspešno mešaju sa stilom mediterana. Ova neobična ali skladna mešavina daje Počitelju posebnu dimenziju i čar.

Počitalj predstavlja jednu od najlepših kulturno-istorijskih znamenitosti Bosne i Hercegovine. Kada stane na vrh grada, čoveku je teško da odluči šta je lepše – Počitelj na steni ili Neretva u dolini.

Evlija Čelebija, jedan od najpoznatijih otomanskih i svetskih putopisaca, posetio je Počitelj, i za njega kaže:

“Ima jednu gvozdenu kapiju koja se otvara prema jugu, a nema opkopa. S druge strane reke nalazi se ponor i provalija. U unutrašnjosti grada ima kuća gradskog zapovednika (dizdar), žitnica (ambar) i malena džamija u jednoj maloj kuli. Sve su građevine pokrivene pločama. Ima i jedna kula za vodu iz koje se silazi u reku. Kuće kasabe su (nanizane) sve jedna poviše druge tako da gledaju na zapadnu stranu i prema reci. Ovde ima vrlo mnogo orahovih stabala. Zbog toga je vazduh vrlo prijatan, ovde voće prispeva pre nego u drugim kasabama.”

Istorija

Grad se prvi put spominje u pisanim dokumentima u petnaestom veku, tačnije 1444. godine. Pretpostavlja se da ga je izgradio bosanski kralj Tvrtko 1383. godine. U periodu koji dolazi, a radi odbrane od osvajanja od strane Turaka, ugarsko-hrvatski kralj Matijaš Korvin utvrđuje Počitelj. Veliku donaciju dala je Dubrovačka republika koja je, između ostalog, finansirala izgradnju mosta preko Neretve.

Godine 1471. Hamza-beg osvaja Počitelj. Srednjevekovna istorija grada ovde se završava i počinje period osmanske vladavine u kojoj Počitelj prerasta u varoš. Gradom je prvobitno upravljao dizdar, koji se u dubrovačkom arhivu prvi put spominje 1475. godine.

Od važnijih građevina izdvajaju se Hadži-Alijina džamija iz polovine 16. vela, zatim Šišman-Ibrahim pašina medresa sa originalnim bakarnim kupolama. Najzanimljivija građevina u Počitelju svakako je sahat-kula, visoka tvrđava koja se na vrhu brda izdiže iznad grada. Obe pomenute građevine, kao i kuća Gavrankapetanovića rekonstruisane su i otvorene za posetioce.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.