Šarena džamija (Xhamija e Pashës), Tetovo

Šarena džamija (Xhamija e Pashës), Tetovo

Na svojoj planinarskoj ekspediciji po Severnoj Makedoniji, Grčkoj i Albaniji planirao sam da prvog dana obiđem Šar planinu i popnem se na Titov vrh. Tačno u ponoć krenuo sam iz Niša, i preko Kosova došao u Tetovo. Otišao sam odatle u podnožje Šar planine, u skijaški centar Popova šapka. Gusta magla, povremena kiša i tamni oblaci koji su se nadvijali iznad planine udaljili su me od ideje da krenem na uspon na vrh. Krenuo sam nazad u Tetovo.

Šarena džamija (Xhamija e Pashës, Alaca Camii)

Istorija

U starom delu Tetova nalazi se Šarena džamija. Prvobitno je izgrađena 1438. godine, a kasnije je obnovljena 1833. od strane Abdurahman-paše.

Šarena džamija je prvobitno izgrađena 1438. godine, a glavni arhitekta je Isak Beg. Većina džamija tog perioda bila je finansirana od strane sultana, begova i paša, ali su Šarenu džamiju finansirale dve sestre iz Tetova. Kao što je slučaj sa većinom džamija, hamam je izgrađen u blizini nje, pored reke.

Na placu su se nalazili konak i kupatilo, sa druge strane reke. Sadašnje dvorište je ispunjeno cvećem, fontanom i turbetom. Oktagonalno turbe je konačno počivalište Huršide i Mensure, dve sestre koje su finansirale izgradnju džamije 1438. godine. Abdurahman paša, veliki ljubitelj umetnosti, rekonstruisao je Šarenu džamiju 1833. Godine 1991, Islamska zajednica u Tetovu izgradila je zidove oko džamije u klasičnom osmanskom stilu. Tokom 2010, završeno je renoviranje spoljašnje fasade, a donacijom SAD, fasada je restaurirana i zaštićena.

Arhitektura

Ovaj religijski objekat je unikatan zbog svoje lepote, i nije slučajno smešten u antologiju islamske arhitekture. Odlikuje se jednoprostornom kvadratnom građom, koja kombinuje barokni i neoklasicistički osmanlijski graditeljski stil.

Šarena džamija je bogato oslikana jarkim cvetnim dezenima, što nije uobičajeno za tradicionalno osmansko oslikavanje unutrašnjosti džamija. Više od 30.000 jaja bilo je upotrebljeno za pripremu boja i glazura koje su iskorišćene u dekoraciji. Još jedna odlika šarene džamije, koja je izdvaja od drugih džamija osmanskog perioda, je ta da ona nema prepoznatljivu kupolu koja je važan deo rane konstantinopoljske osmanske arhitekture.

Osnovna karakterističnost ove džamije su njene oslikane dekoracije. Abdurahman paša je u tu svrhu angažovao umetnike iz Debra koji su ornamente oslikali uljanim bojama. Uz geometrijske i floralne ornamente, mogu se uočiti i pejzažni motivi. Među oslikanim predelima, posebno atraktivno je prikazana Meka, što čini redak i možda jedini prikaz hrama muslimanskog proroka, Muhameda, u jugoistočnoj Evropi.

Po obilasku Šarene džamije, nastavio sam put ka Ohridskom jezeru.

Kompletan tekst sa putovanja: Tri visokogorske akcije u inostranstvu


1 thought on “Šarena džamija (Xhamija e Pashës), Tetovo”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.