Sićevačka klisura – vrh Kusača, 771 m

Sićevačka klisura – vrh Kusača, 771 m

Malo je planinarskih akcija koje se, po dužini i vremenu potrebnom za prelazak, mogu porediti sa šetnjom po gradu.

Jedan od takvih pohoda sigurno je uspon na Kusaču iz sela Kunovica.

Kusača je deo Sićevačke klisure dugačak 5,4 km i pruža se od naselja Prosek do betonske brane na Nišavi kod sela Sićevo. Ova strana klisure, južno od leve obale reke Nišave, prepoznatljiva je po strmim, okomitim stenovitim stranama koje ograđuju klisuru. Istoimeni vrh ove oblasti – Kusača, visok je 771m. Pošumljen je hrastovom, lipovom i grabovom šumom. Podno vrha nalazi se manastirski kompleks posvećen Bogorodici.

Do početne tačke uspona, sela Kunovica, dolazi se iz pravca sela Jelašnica. Od skretanja sa regionalnog puta asfalt na nekim mestima gotovo i ne postoji, već ga zamenjuju udarne rupe velike površine pa je potrebno voziti oprezno. Početak treka nalazi se odmah pre nailaska na prve kuće, gde se skreće levo i asfaltom se prelazi još stotinak metara. To je mesto gde se vozila ostavljaju.

Staza predstavlja kolski put i njome je moguće proći i terenskim ili nekim višim putničkim vozilom. Slabo je markirana, ali se uz osrednji nivo koncentracije i planinarskog iskustva ista ne može promašiti. Po prelasku prvog kilometra otvaraju se vidici ka Suvoj planini, Svrljiškim planinama, Seličevici, gradu Nišu. Sledeći stazu dolazimo do vrha.

Kusača

Kusača

Kusača
Pogled sa vrha ka selu Sićevo

Kusača

Kusača
Jedan od najlepših pogleda na greben Suve planine

Uspon na Kusaču moguće je izvesti laganim tempom za nepun sat sa usputnim zadržavanjima. Zbog svoje pristupačnosti, Kusaču osvajaju ljubitelji prirode svih generacija i kondicionih sposobnosti.

Mapa rute sa visinskim profilom:


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.