Sokolov put – od Donje do Gornje Studene preko Mosora, Sokolovog kamena i Devojačkog groba

Sokolov put – od Donje do Gornje Studene preko Mosora, Sokolovog kamena i Devojačkog groba

U petak sam sa kolegom Dušanom, po jako lošim vremenskim uslovima, izveo planinarsku akciju trasom Donja Studena – Jelenin grad – Mosor – Sokolov kamen – Devojački grob – Bojanine vode – Gornja Studena. Dužina staze je 24,6 km. Sve od svitanja do vrha Mosor vreme je bilo lepo, sa vrlo malo vetra. Ovaj deo staze popeo nas je do kote 984. Prvi teži deo akcije bilo je spuštanje niz četrdesetak metara visoku vertikalnu stenu vrha Mosor, gde je moj kolega “položio” – ovo mu je bio prvi vrh koji je mora da spušta i rukama i nogama. Stižemo do repetitora i tu ulazimo u gustu bukovu šumu kojom goredoliramo sve do mesta gde ponovo počinje stenovita deonica.Tu pravimo nešto dužu pauzu i uživamo u pogledu na Babičku goru, Jastrebac, Kopaonik, Svrljiške i Staru planinu. Odatle kreće “borba između života i smrti”, penjanje po visokim i gotovo vertikalnim stenama. Ne usuđujemo se da gledamo iza nas. Stene su klizave, na njima ima snega i leda, prolazi između njih su uzani i hodamo bukvalno nogu pred nogu. Oprema koju sam imao kod sebe dosta je pomogla u savlađivanju prepreka. Na ovom, ispostaviće se, najtežem delu staze svaki atom energije je potreban zajedno sa neprekidnom koncentracijom, jer i najmanja greška može da dovede do tragičnog ishoda. Upravo iz tog razloga nije bilo moguće napraviti dosta slika na tom delu, ali tu je snimak koji ću objaviti u toku vikenda. Konačno stižemo do Sokolovog kamena (1523 mnv), uživamo u pogledu na okolne planine i naš rodni grad Niš. Iznad Trema besni nevreme, a na vrhu na kome smo mi počinje da pada ledena kiša, koja uz jak vetar predstavlja jako teške vremenske uslove. Ne treba ići kontra zakona prirode. Iako je plan bio takav da nastavimo dalje ka Tremu preko Devojačkog groba, vreme nam je diktiralo direktan spust sa Devojačkog groba ka Bojaninim vodama i Gornjoj Studeni. Od presedline na 1311 mnv spuštamo se Kraljevim putem kao po toboganu, a onda jurimo preko Ljubine česme i planinarskog doma “Studenac” ka autobuskom stajalištu. Radnim danom polasci za Niš koji nama odgovaraju su u 17.00 i 18.25h. U Gornju Studenu stižemo u 17.10h i imamo skoro sat ipo pauze koju koristimo da se zagrejemo i osvežimo u seoskoj prodavnici. S obzirom da od Bojaninih voda do Jelašnice ne postoji signal za Telenor mrežu i u tom smislu ste odsečeni od sveta, ispred prodavnice “Trem” u Gornjoj Studeni postoji zaključana wi-fi mreža, a šifra je “basamaci”, te je kontakt sa civilizacijom time koliko-toliko obezbeđen.
Ovo je drugi deo grebena Suve planine koji pohodim ove kalendarske godine. Kada vremenske prilike budu dozvolile, planiram da se maratonskom stazom od Bojaninih voda preko Trema i Pasarela spustim u Mokru, i tako zaokružim ceo istočni i zapadni greben Suve planine (iako sam do sada osvajao sve vrhove ovog dela Suve, pojedinačno). Na proleće mi ostaje da se prošetam južnom stranom grebena ovog planinskog venca, osvojim vrhove Golemo stražište, Đorđina čuka, Litica, Golemi vrh i dr.

Galerija fotografija:

Upotreba fotografija je najstrože zabranjena bez pismenog odbrenja autora. Svaka zloupotreba autorskih prava prestavlja krivično delo. www.500px.com/pavlerandjelovic
Ruta:

2 thoughts on “Sokolov put – od Donje do Gornje Studene preko Mosora, Sokolovog kamena i Devojačkog groba”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.