Sokolov put – od Niške banje do Donje Studene preko Koritnika i Mosora

Sokolov put – od Niške banje do Donje Studene preko Koritnika i Mosora

“Sokolov put” je staza koja se velikim delom poklapa sa stazom Niške transverzale. Kreće od Niške banje, i preko vrhova Mosor i Sokolov kamen dolazi do Trema – najvišeg vrha Suve planine. Staza se koristi za učesnike istoimene ultra-trail trke.

Prvim autobusom koji polazi iz Niša dolazimo u Nišku banju. Još uvek je mrak pa odlučujemo da do prve kontrolne tačke – Koritnika idemo asfaltnim putem koji je duplo duži od šumskog (4,5 naspram 2,2 km). Odavde je cela staza Sokolovog puta obeležena odlično, kako oznakama na drveću i kamenju tako i crveno-belim trakama na granama. Na stazi ima dosta snega, pojedino drveće je palo, ali to nam ne predstavlja problem – lagano zaobilazimo sve prepreke i dolazimo do vrha Presklan, na 867 mnv. Odatle se odlično vide Seličevica i Niš, ali smo uskraćeni za lep pogled jer se iznad Niša spustila gusta magla. Doručkujemo i krećemo dalje, prema Mosoru.

Od vidikovca do Mosora vodi nas prilično talasast i uzbudljiv šumski put. Negde na njegovoj polovini izlazimo na livadu Rajac, gde srećemo prve lovce koji nas pozivaju na osveženje. Željni smo da što pre stignemo na odredište pa ponudu odbijamo uz obećanje da ćemo se videti kada dan bude duži i kada nam vreme dozvoli kraću pauzu. Sneg je sve dublji i dublji, hoda se teže. Srećemo još nekoliko lovaca sa svojim psima koji nas bukvalno i ne primećuju jer se igraju u dubokom snegu. Dolazimo do Jeleninog grada, lokaliteta ispod sene Mosora. Prelazak preko stena je posebno lep doživljaj koji puni sva vaša čula ali oduzima dosta vremena. U svako doba godine stene su vlažne i potreban je maksimalan oprez za njihovo prelaženje. Konačno smo se popeli na vrh sa kotom 984 mnv. Pogled je prelep. Videli smo kompletan greben Suve planine, vrh Midžor na Staroj, Svrljiške planine, Baičku goru, Seličevicu.

Sa Mosora smo se spustili preko Jeleninog grada do sela Donja Studena, odakle smo prigradskim autobusom došli do Niša. Lepa i kratka tura, 23.5 km pređenih po prelepom vremenu bez vetra i sa mnogo sunca.

Galerija fotografija:


Upotreba fotografija je najstrože zabranjena bez pismenog odbrenja autora. Svaka zloupotreba autorskih prava prestavlja krivično delo.
www.500px.com/pavlerandjelovic


8 thoughts on “Sokolov put – od Niške banje do Donje Studene preko Koritnika i Mosora”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.