Spojili smo Toplicu i Zaplanje

Spojili smo Toplicu i Zaplanje

U sklopu priprema za biciklistički maraton “Bratstvo i jedinstvo”, sa kolegom Vladanom Antićem izvezao sam još jednu regionalnu rutu dužu od 100 kilometara. U pitanju je bila ruta po Toplici i Zaplanju.

Na samom startu smo odstupili od standardnog puta ka Prokuplju (preko Merošine) jer je u toku letnja sezona i na magistralim putevima su gužve. Umesto te varijante, odlučili smo se da idemo trasom Niš – Malošište – Orljane, i tu skrenemo prema Prokuplju vozeći dolinom reke Toplice. Prolazili smo kroz mesta Mekiš (čuveno po “Bostanijadi”), Samarinovac, Stara Božurna i Babin Potok i došli do Prokuplja.

Prokuplje je “prestonica” Topličkog regiona. Grad sa oko 27.000 stanovnika, razvio se na području antičkog Hameuma, a svoj naziv dobio je po crkvi Svetog Prokopija iz 10. veka. Posetili smo spomenik palim borcima u ratovima 1912-1918, gradsko šetalište i zgradu Skupštine grada Prokuplja.

Posle kraće pauze nastavljamo dolinom Toplice kroz Žitorađu do Kočana, gde, po dogovoru, skrećemo desno prema Brestovcu i tako produžavamo turu. Ulazimo u Zaplanje i vozimo plodnom kotlinom između Seličevice i Babičke gore. Pružaju se prelepi vidici na greben Suve planine, ali nas uznemiravaju oblaci koji sa te planine dolaze. U selu Grkinja pravimo nekoliko fotografija za uspomenu, a zatim se brzo spuštamo u Gadžin Han. Kiša već počinje da pada, prilično je nezgodno za vožnju, ali se iskusno spuštamo do Niša i tako završavamo trening sa pređenih 107 km.

Mapa rute:


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.