Suva planina i njeni prvenci – Francovom stazom

Suva planina i njeni prvenci – Francovom stazom
Suva planina je planina u jugoistočnoj Srbiji duga 45km, a široka 15km. U geološkom i geografskom smislu pripada karpatsko-balkanskoj grupi planina na granici sa starijom Srpsko-makedonskom masom. Prostire se pravcem severozapad-jugoistok u visinskim zonama od 250m do 1810m i počinje istočno od Niške Banje, a završava se jugozapadno od Babušnice, u Lužničkoj kotlini. Sa severozapadne i severne Strane Suva planina se graniči sa rekom Nišavom, sa istočne strane Koritničkom a sa jugoistočne i južne strane sa Lužničkom rekom. Prema zapadu planina se postepeno spušta u Zaplanjsku kotlinu, a prema tokovima Nišave i Lužničke reke i okolnim duboko spuštenim kotlinama (Niškoj, Zaplanjskoj, Babušničkoj, Koritničkoj, Belopalanačkoj i Ostrovičkoj), najčešće strmo, ponegde okomito. Kako su kotline, površi i okolne planine znatno niže od Suve planine, ona je jasno izdvojena i istaknuta od drugih geografskih celina i vidljiva sa svih strana i sa velike daljine. Pored mnogobrojnih poseta Suvoj planini, pored nekoliko desetina izlazaka na njene vrhove u svim vremenskim uslovima i godišnjim dobima, nikada nisam pokušao da se na greben ove planinske lepotice popnem direktno od Bojaninih voda, tzv. Francovom stazom. Planinari i markiranti iz PD “Suva planina”, uz pomoć ostalih klubova iz Niša protekle godine prokrčili su i obeležili najtežu ali i najatraktivniju stazu koja vas penje od Bojaninih voda na greben. Trek je krenuo sa autobuske okretnice u Gornjoj Studeni. Iza Suve planine izlazilo je sunce, i imao sam prelepe vidike ka Mosoru i Sokolovom kamenu.
Po dolasku na Bojanine vode nastavljam pravo do garaže za tabač snega, odakle počinjem da se penjem strmo kroz bukovu šumu. Ovo je ujedno i početak Francove staze.
Ubrzo izbijam na zapuštenu ski-stazu. Probijam se kroz gusto rastinje da bih ponovo ušao u šumu, a primetno je i sve više kamenja i stena na stazi.
Na pojedinim mestima, pogotovo pred sam kraj staze, tj. kod izlaska na greben treba biti vrlo oprezan, jer je staza uska i veoma strma, ali i odlično markirana. Po izlasku na greben pogled je lep. Vide se Seličevica, Babička gora, vrh Mosor, Zaplanjska kotlina i grad Niš. Hodajući dalje prema Sokolovom kamenu vidici su isti pa je ovaj deo treka prilično dosadan. I pored lepog, sunčanog jesenjeg dana, iznad Trema se pojavljuju gusti oblaci koji me ne raduju.
Prvi vrh toga dana je osvojen, Sokolov kamen, 1523 mnv. To je peti po visini vrh na ovoj planini, iza Terma (1810m), Kostadinice (1735m), Đorđine Čuke (1735m) i Golemog Stražišta (1714m).
Posle kraće pauze nastavljam svoj put prema Tremu, preko presedline Devojački grob. Staza je grebenska, sa 1523m spuštam se na 1311m da bih se ponovo peo na 1810m. Već je postala tradicija da ceo uspon od Devojačkog Groba do Trema bude praćen performansom ptica koje me nadleću na mom putu do vrha. Pa čak i kad pomislim da su ti letovi slučajnu, pri izlasku na Trem dvadesetak jedinki kao da zapleše iz džinovskog prirodnog amfiteatra gore ka koti 1810m.
Pogled sa Trema je predivan. Iako je vidljivost toga dana bila ne tako iznenađujuće dobra kao zimi (kada se vide Rtanj, Rila, Pirin, Šar planina, Kopaonik pa čak i Tatre i Karpati), ipak sam mogao da uživam u pogledu prema zapadnom i južnom kraku Suve planine, carstvu vrtača prema Pasarelu, vidiku ka Babičkoj gori, Seličevici, Svrljiškim planinama, Staroj, Jastrepcu.
Vraćam se istom stazom do Devojačkog groba, gde silazim na Kraljev put, i preko Bojaninih voda i Gorenj dolazim u Donju Studenu, gde ulazim u autobus za Niš.
Ukupno sam prešao 27 km. Trek sam snimao sve vreme, ali mi je nešto iza Bojaninih voda baterija na uređaju otkazala saradnju, stoga je snimljeno samo 21,05km. Po završetku treka treba pratiti asfaltni put koji vodi ka Donjoj Studeni. Mapa rute:

Korisni linkovi

Sokolov put – od Donje do Gornje Studene preko Mosora, Sokolovog kamena i Devojačkog groba Sokolov put – od Niške banje do Donje Studene preko Koritnika i Mosora Jesen na istočnom kraju Suve planine Od Gorenje Studene do Donjeg Dušnika preko Trema

1 thought on “Suva planina i njeni prvenci – Francovom stazom”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.