Vrapčanski vodopad

Vrapčanski vodopad

Drugog dana avgusta, na Svetog Iliju, krenuo sam sa još dvojicom kolega popularnom “Zastavom 101” na krajnji zapad susedne Bugarske. Plan je bio da obiđemo vodopad kod sela Vrapča.

Do vodopada se dolazi iz pravca graničnog prelaza Gradina – Kalotina, odakle se nastavlja ka mestu Dragoman, gde se skreće sa glavnog puta ka mestima Gaber, Kruša i Grlska Padina. Put je mestimično u lošem stanju, a na celoj deonici između Dragomana i Vrapče potrebna je izuzetna koncentracija. Putokaz ka pešačkoj stazi (eko-pateki, bg.) ka vodopadu jasno se vidi sa puta.

Vrapčanski vodopad (Врабчанският водопад, bg.) nalazi se na istoimenoj reci, na planini Greben, koja je granična planina između Srbije i Bugarske. Visok je 4 metra a njegov pad kreće sa oko 900 metara nadmorske visine. Pored vodopada postoji više prirodnih stena koje nadvisuju instaliran mobilijar za kampovanje, kao i 20 metara visok prirodni tunel koji je prokopala sama reka.

Vrapčanski vodopad

Vrapčanski vodopad

Vrapčanski vodopad

U samoj okolini vodopada postoji još jedan prirodni fenomen koji vredi obići. To je tzv. “Trnska eko-pateka”, koja povezuje kanjoje reke Jerme i Jablanice. Sama pešačka ruta je kružna i kreće iz gradića Trn, koji smo posetili posle obilaska vodopada. Na samoj eko-pateci napravili smo nekoliko fotografija između Trna i sela Bogojana, obišli dobar deo kanjona Jerme, ali smo zbog urasle trase morali nazad. O ovom delu puta biće reči kada isti kompletiramo, tj. kada nam vegetacija dozvoli da ovu oblast prođemo celom dužinom.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.