Jesenja biciklistička tura po Panonskoj ravnici

Jesenja biciklistička tura po Panonskoj ravnici

Ovog vikenda izveo sam trodnevnu biciklističku turu po severu Vojvodine, jugu Mađarske i po Baranji (Hrvatska). Etape:
1. Subotica – Kelebia – Palićko jezero – Assothalom – Horgoš – Szeged – Tiszasziget – Novi Kneževac – Senta (152 km)
2. Sombor – Bezdan – Duboševica – Udvar – Mohacs – Ujmohacs – Hercegszanto – Sombor (124 km)
3. Sombor – Bogojevo – Erdut – Dalj – Borovo – Vukovar – Tovarnik – Šid (105 km)
Iako sam u poslednja 2,5 meseca mirovao što se biciklizma tiče – zbog terapije i lečenja Ahilove tetive koja me je mučila u Dalmaciji, rešio sam da iskoristim ove lepe jesenje dane i krenem sa zatvaranjem biciklističke sezone za ovu godinu.
Oduševljen sam mestima koje sam video na ovoj turi. Subotica i Segedin – bački klasici, mirna mesta, zelenilo je na sve strane. Palićko jezero u ovo doba godine nema turista iako je ponuda bogata. Segedin je grad u kome sam najviše uživao, univerzitetski centar, omladina juri na sve strane, saobraćaj prilagođen biciklistima i pešacima, cene smešne. Otišao sam i do Mohača – i razočarao sam se onim što sam video, mada iskren da budem nisam ni očekivao lepotu kao u Segedinu. U Mohaču sam plovio Dunavom i to je bilo jedno prelepo iskustvo. U Dalju sam posetio rodnu kuću Milutina Milankovića – svetski priznatog naučnika srpskog porekla. Put me je dalje vodio do Vukovara, u kome nedeljom ne radi ništa osim jednog restorana i nekoliko kafića u centru. Tu sam predahnuo u bašti prelepog restorana Dunavska terasa. Uz “Karlovačko pivo” i pogled na Dunav napunio sam baterije i krenuo dalje, obišao čuveni vodotoranj. Blagim obroncima Fruške gore, preko mesta Sotin i Lovas stigao sam do Tovarnika, graničnog prelaza između Hrvatske i Srbije, i eto me oko 14h već u Šidu, koji mi je bio polazna stanica na putu ka kući.
Sve u svemu, bilo je jako fino, pokajao sam se što nemam drumsku biciklu jer je vožnja ravnicom sa točkovima od 26″ nebulozna ali dobro – eto prilike da razmišljam i o jednom drumašu za narednu sezonu.
Fotografije sa opisima su u prilogu.

Prva etapa:

Druga etapa:

Treća etapa:

Upotreba fotografija je najstrože zabranjena bez pismenog odbrenja autora. Svaka zloupotreba autorskih prava prestavlja krivično delo.
www.500px.com/pavlerandjelovic


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.