Vodopad Kravica

Vodopad Kravica

Sledeća tačka mog julskog obilaska zemalja bivše SFR Jugoslavije bila je vodopad Kravica. 

O ovom vodopadu, tj. slapovima reke Trebižat čitao sam i slušao odavno, i oduvek je ova lokacija bila u mojim planovima za obilazak. Prvi put sam blizu Kravice došao na svom biciklističkom maratonu “Bratstvo i jedinstvo”, na etapi između Dubrovnika i Mostara. Međutim, tada nije bilo vremena za skretanje sa glavnog puta. Evo me opet na tom delu puta, sada automobilom, pa mogu da priuštim sebi jedan duži obilazak ove prirodne lepote.

Vodopad “Kravica” deo je IPA programa Evropske unije “Connecting separated” 

Kako najbrže stići do vodopada?

  1. Ako idete iz pravca Dubrovnika: Pravac Metković – GP Prud/Zvirići – Žabar – Vitaljina – vodopad. Prelaskom GP Prud/Zvirići, koji je skoro uvek prazan, štedite dosta vremena i goriva u odnosu na putni pravac Metković – GP Metković/Doljani – Čapljina – Studenci – vodopad.
  2. Ako idete iz pravca Splita: Vrgorac – GP Orahovlje/Orah – Ljubuški – vodopad. Izbegava se GP Nova Sela/Bijača, koji u sezoni takože može biti vrlo opterećen.

Vodopad Kravica – “oaza u kamenu”

Vodopadi Kravice mala su oaza prirode, udaljena od Mostara nekih 40-tak kilometara i veoma blizu Ljubuškog. Nastali su radom sedronosne rijeke Trebižat. Ovaj fenomen prirode danas je pod zaštitom države.

Cena ulaznice je 10 BAM (5 EUR, 40 HRK), i ona važi za obilazak vodopada Kravica, vodopada Kućuša i samostana na Humcu. Parking se nalazi odmah ispred biletarnice, kada sam ja parkirao naplate nije bilo.

Do vodopada se može doći pešaka, krivudavom i betoniranom stazom, ili turističkim vozićem, za koga vožnja košta 1 EUR. Ja sam išao pešaka kako bih iskoristio svaki deo staze da uživam u panoramskom pogledu na Kravicu.

Vodopad je visok između 26 i 28 metara, a prečnik vodenog amfiteatra iznosi čak 120 metara. Vodopad je sa svih strana okružen zelenilom, a posebno je impresivna flora koja raste na sedrenoj podlozi reke Trebižat, pa se pored mahovine, lišajeva i algi, oko vodopada mogu videti i topole, smokve i konopljike. 

Posećenost lokaliteta je zaista velika, čak su prepuni i kafići koji su otvoreni uz obalu jezera koje reka Trebižat formira. Ljudi koriste priliku da se u jezeru osveže. Ja nisam bio prikladno (ne)odeven za tu priliku, pa sam osveženje odložio za boravak na nekoj plaži na Jadranu.

Krećem se dalje prema dalmatinskoj zagori, obilazim mesta Vrgorac i Metković i moj sledeći cilj je srednjevekovni grad Počitelj.


1 thought on “Vodopad Kravica”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.